Zákaznická podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Měna
CZK

Komínové lávky - vše co je potřeba vědět

komínová lavka nášlap corotop betonová taška

Pohyb po střeše není jen záležitostí kominíků, kteří čistí komíny a kontrolují jejich stav, ale i pokrývačů při opravách poškozené krytiny. Bezpečné střešní prvky jsou tedy nezbytné pro každou střechu. Zde je přehled klíčových prvků a pravidel, které by neměly být opomíjeny.

Nabídka komínových lávek zde

Obecný význam pravidelných kontrol na střeše

Podle platných norem musí majitel nemovitosti zajistit pravidelné kontroly střechy, jejich prvků a bezpečnostních zařízení. Tyto kontroly by měly být prováděny každých 12 měsíců autorizovanou osobou pověřenou výrobcem, který je často i dodavatelem těchto zařízení. Je jedno, zda se kontrola provádí na jaře, nebo na podzim, důležité je, aby byla pravidelná.

  • Autorizovaná kontrola: Nutnost každých 12 měsíců.
  • Pravidelnost: Důležité je provádět pravidelně. Je jedno které roční období.
  • Autorizovaná osoba: Kontrolu provede nejlépe osoba pověřená výrobcem.

Klíčové bezpečnostní prvky pro pohyb po střeše

1. Stoupací plošiny, lávky a nášlapy

Na střešních plochách jsou nejčastěji instalovány různé typy stoupacích plošin. Ty mají své místo především v blízkosti komína, solárních kolektorů, antén a dalších důležitých bodů. Rozsáhlejší střechy větších objektů často disponují kominickými lávkami se zábradlím. Menší střechy, případně jako doplněk ke stoupacím plošinám, mohou být vybaveny nášlapy nebo střešními stupačkami.

Typy střešních prvků:

  • Stoupací plošiny a komínové lávky: U komína, solárních kolektorů a antén.
  • Kominické lávky se zábradlím: Pro větší střechy bytových domů
  • Nášlapy (střešní stupačky): Pro menší střechy a jako doplněk. Jedná se o malý nášlap pro 1 nohu. Na střechu se většinou umístí v rozestupu pro levou a pravou nohu. Pro nášlap je lepší vybrat podpěru kotvenou na 2 místech - tj. 2 vruty. Takový nášlap bude stabilnější.

2. Střešní výlezy nejlépe s nášlapy

Správné umístění střešního výlezu je v blízkosti komína, odkud by měly vést dále nášlapy. Pokud vzdálenost nášlapů nestačí, je třeba instalovat stoupací plošiny nebo komínové lávky. Důležitá je také protiskluzová úprava těchto prvků, která zajistí bezpečnost při dešti nebo sněhu.

  • Umístění vedle komína: Výlez by měl být co nejblíže.
  • Protiskluzová plocha: Kovová s výstupky a otvory.
  • Pevnost a stabilita: Plošiny a lávky musí být bezpečné a pevně uchyceny.

komínová plošina corotop

Normy v praxi

Bezpečné užívání stavby je základním požadavkem normy ČSN 731901. Majitel musí zajistit bezpečný přístup pro údržbu střechy, výměnu poškozených částí krytin, obnovovací nátěry a údržbu komína včetně revizí. Požadavky normy:

  • ČSN 731901: Základní požadavky na bezpečné užívání stavby.
  • ČSN EN 516: Týká se lávek, plošin a stupňů, které musí být pravidelně kontrolovány a udržovány.
  • ČSN EN 517: Požadavky na bezpečnostní střešní háky, včetně pravidelných kontrol každých 12 měsíců.

Komínové lávky pro různé typy střech

V našem obchodě nabízíme širokou škálu komínových lávek, které splňují normy a jsou vhodné pro různé typy střešních krytin:

 

Na vzhledu také záleží

Pro dosažení co nejlepšího estetického dojmu nabízíme naše komínové lávky v pěti různých barvách, které se hodí k jakémukoli stylu střechy. Vybírat můžete z následujících barev: RAL 7016 antracitová, RAL 8004 cihlová, RAL 8017 hnědá, RAL 9005 černá a RAL 3009 kaštanová

barevné odstíny komínových lávek

Tímto zajišťujeme, že nejen bezpečnost, ale i vzhled vaší střechy bude dokonalý.

Nabídka komínových lávek ZDE

Bezpečný pohyb po střeše je klíčový nejen pro kominíky a pokrývače, ale i pro každého, kdo se potřebuje po střeše pohybovat. Pravidelné kontroly a správná instalace bezpečnostních prvků podle norem zajistí, že střecha bude bezpečná a funkční. Nepodceňujte důležitost těchto prvků a dbejte na jejich pravidelnou údržbu a kontrolu. Navštivte náš obchod pro širokou nabídku komínových lávek a dalších bezpečnostních prvků pro různé typy střešních krytin, které vám zajistí klid a bezpečí při práci na střeše.